PolySafeFood - ediția a III-a 7-iunie-2022
Rezultate
Rezultate PolySafeFood 2022 clasele V - VIII
Rezultate PolySafeFood 2022 clasele IX - XII
Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului din cadrul Universității Politehnica Timișoara organizează Concursul Tinerii și Siguranța Alimentelor – PolySafeFood, ediția a III-a, desfășurat online în data de 7 iunie 2022.
Prin organizarea acestui eveniment, Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului se alătură campaniei de conștientizare a importanței siguranței alimentelor inițiată de Organizația Mondială a Sănătății (World Health Organization-WHO) și Organizația pentru Alimentație și Agricultură (Food and Agriculture Organization-FAO), având ca mesaj „Siguranța alimentelor este responsabilitatea tuturor” iar ca temă principală în anul 2022 „Alimente mai sigure, o sănătatea mai bună”.
Concursul „TINERII ȘI SIGURANȚA ALIMENTELOR - PolySafeFood” se adresează elevilor, studenților și cadrelor didactice din învățământul preuniversitar și universitar. Principalele obiective sunt favorizarea unui comportament responsabil al consumatorului, dezvoltarea abilităților de comunicare și colaborare, a gândirii critice și creative, cultivarea interesului pentru domeniul științei alimentelor, cu accent pe chimie, precum și dobândirea de noi cunoștințe. Fiind organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Siguranței Alimentelor, prin acest concurs se dorește informarea și implicarea a cât mai multor persoane în diseminarea importanței informațiilor legate de siguranța alimentelor și, implicit, a acțiunilor și măsurilor care se pot lua la nivel individual pentru a diminua riscurile asociate cu alimentele care nu prezintă siguranță pentru consum.
Tematica pentru elevii claselor V-VIII:
- Materii prime sigure pentru alimente sănătoase
- Alimente sigure dar și valoroase nutrițional
- Informațiile prezentate pe eticheta produselor alimentare și siguranța alimentelor
- Aditivi alimentari și ingrediente naturale
- Un traseu sigur pentru alimente până la consumator
Tematica pentru elevii claselor IX-XII:
- Materii prime sigure pentru alimente sănătoase
- Alimente sigure dar și valoroase nutrițional
- Siguranța alimentelor și comportamentul consumatorului în condițiile pandemiei COVID-19
- Aditivi alimentari și ingrediente naturale
- Ambalaje inteligente și sigure
Tematica pentru Studenți:
- Materii prime sigure pentru alimente sănătoase
- Un traseu sigur pentru alimente până la consumator
- Aditivi alimentari și ingrediente naturale
- Ambalaje inteligente și sigure
- Siguranța alimentelor și comportamentul consumatorului în condițiile pandemiei COVID-19
Înscrierea participanților se va realiza online, iar proiectul se va transmite electronic (poster A1 în format Power Point) și sub forma unui video de prezentare (maxim 5 minute), pe adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. : în perioada 03.05.2022 – 31.05.2022.
Rezultatele se vor comunica în data de 07.06.2022, online, utilizând platforma Zoom. Link-ul de conectare va fi transmis tuturor participanților și coordonatorilor prin e-mail.
Pentru mai multe detalii vă rugăm să consultați Regulamentul concursului
PolySafeFood - ediția I - 2020 (ca urmare a pandemiei COVID-19 această ediție a fost susținută online)
Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului din cadrul Universității Politehnica Timișoara are plăcerea de a vă invita la CONCURSUL „TINERII ȘI SIGURANȚA ALIMENTELOR – PolySafeFood“ (ediţia I, desfășurată online).
Având ca temă principală „Siguranța alimentelor este responsabilitatea tuturor“ Concursul „TINERII ȘI SIGURANȚA ALIMENTELOR – PolySafeFood“ se adresează elevilor, studenților și cadrelor didactice din învățământul preuniversitar și universitar. Principalele obiective sunt favorizarea unui comportament responsabil al consumatorului, dezvoltarea abilităților de comunicare și colaborare, a gândirii critice și creative, cultivarea interesului pentru domeniul științei alimentelor, cu accent pe chimie, precum și dobândirea de noi cunoștințe. Fiind organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Siguranței Alimentelor, prin acest concurs se dorește informarea și implicarea a cât mai multor persoane în diseminarea importanței informațiilor siguranței alimentelor și implicit a acțiunilor și măsurilor care se pot lua la nivel individual pentru a diminua riscurile asociate cu alimentele care nu prezintă siguranță pentru consum.
Prin organizarea acestui concurs, Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului din cadrul Universității Politehnica Timișoara se alătură campaniei de conștientizare a importanței siguranței alimentelor inițiată de Organizația Mondială a Sănătății (World Health Organization-WHO) și Organizația pentru Alimentație și Agricultură (Food and Agriculture Organization-FAO), având ca mesaj „Siguranța alimentelor este responsabilitatea tuturor“.
Concursul PolySafeFood se adresează elevilor claselor V-VIII și IX-XII precum și studenților din ciclul de studii licență. Deoarece data de 7 Iunie marcheaza Ziua Internațională a Siguranței Alimentelor organizatorii au propus 7 teme adresate tinerilor participanți, după cum urmează:
Tematica pentru elevii claselor V-VIII
1. Materii prime sigure pentru alimente sănătoase
2. Alimente sigure dar și valoroase nutrițional
3. Informațiile prezentate pe eticheta produselor alimentare și siguranța alimentelor
4. Aditivi alimentari și ingrediente naturale
5. Un traseu sigur pentru alimente până la consumator
6. Rolul tinerilor în dezvoltarea unui comportament responsabil al consumatorului
7. Dezvoltarea unor practici de siguranță alimentară în rândul tinerilor
Tematica pentru elevii claselor IX-XII
1. Materii prime sigure pentru alimente sănătoase
2. Alimente sigure dar și valoroase nutrițional
3. Siguranța alimentelor și comportamentul consumatorului în condițiile pandemiei COVID-19
4. Rolul tinerilor în dezvoltarea unui comportament responsabil al consumatorului
5. Aditivi alimentari și ingrediente naturale
6. Ambalaje inteligente și sigure
7. Un traseu sigur pentru alimente până la consumator
Tematica pentru Studenți
1. Materii prime sigure pentru alimente sănătoase
2. Un traseu sigur pentru alimente până la consumator
3. Procese și echipamente sigure
4. Aditivi alimentari și ingrediente naturale
5. Ambalaje inteligente și sigure
6. Creșterea siguranței alimentare prin tehnici moderne de control
7. Siguranța alimentelor și comportamentul consumatorului în condițiile pandemiei COVID-19
În cadrul Concursului „TINERII ȘI SIGURANȚA ALIMENTELOR – PolySafeFood“ se pot înscrie echipe constituite din maxim 2 elevi (clasele V-VIII/ IX – XII) coordonaţi de un cadru didactic (de chimie, ecologie, biologie, fizică sau care predă discipline tehnice și tehnologice școli generale, licee și colegii de profil tehnic) sau studenți ai ciclului de licență (indiferent de specializarea pe care o urmează).
Regulamentul Concursul „TINERII ȘI SIGURANȚA ALIMENTELOR – PolySafeFood“ este accesibil AICI.
Înscrierea echipelor participante se face prin transmiterea, în format electronic, pe adresa de email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., a următoarelor documente:
- formular de înscriere (AICI);
- proiect (poster A1 în format Power Point) ; Sugestii de realizare a posterului găsiți AICI;
- video de prezentare proiect (maxim 5 minute).
Perioadă înscriere: 02.06.2020 - 10.06.2020.
Afișarea rezultatelor: 12.06.2020.
Echipele participante vor fi ierarhizate în funcție de rezultatele jurizării concursului, iar câștigătorilor fiecărei categorii le vor fi acordate diplome de premiere (Premiul I, Premiul II, Premiul III) și câte 2 mențiuni. De asemenea, tuturor participanților la concurs, elevi, studenți și profesori coordonatori, li se vor acorda diplome de participare.
Elevii claselor V-XI care vor obține la Concursul „TINERII ȘI SIGURANȚA ALIMENTELOR – PolySafeFood“ locurile I, II sau III vor beneficia și de o excursie de studii de 2 zile organizată de Departamentul Chimie Aplicată și Ingineria Compușilor Organici și Naturali (CAICON) al Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului, într-o perioada stabilită de comun acord. Pe parcursul celor 2 zile, elevii vor avea acces în laboratoarele Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului și vor efectua experimente de laborator alături de cadrele didactice și studenții din cadrul domeniului de studii „Ingineria Produselor Alimentare“.
Elevii claselor IX-XII care vor obține locurile I, II sau III vor fi admişi fără concurs de admitere pe locurile fără taxă (bugetate) la Facultatea de Chimie Industrialǎ şi Ingineria Mediului - domeniul Ingineria Produselor Alimentare din cadrul Universității Politehnica Timişoara, începând cu sesiunea de admitere 2021.
Studenții care vor obține locurile I, II, sau III vor beneficia de o vizită de studii în cadrul unei companii din domeniul Ingineriei Produselor Alimentare, parteneră Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului.
Proiectele premianților vor fi mediatizate prin postare pe site-urile Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului și pe paginile destinate concursului de pe rețelele de socializare.